Fasismin tuulahdus puhalsi tänään Helsingin Sanomia lukiessani. Eduskunnan suunnittelema uusi valmiuslaki sai kylmät väreet vilistämään selkäpiissä.


    Valmiuslaillahan säädellään miten valtio voi poikkeusoloissa rajoittaa ja säännöstellä ihmisten elämää ja yritysten toimintaa. Poikkeusoloilla tarkoitetaan lähinnä hyökkäystä Suomeen, vakavaa taloudellista kriisiä, suuronnettomuutta tai ja laajalle levinnyttä tartuntatautia.


    Ymmärrän kyllä kulutushyödykkeiden kortille pistämisen kriisin sattuessa, korkojen ja kulutusluottojen sekä hintojen ja veden säännöstelyn. Liikkumisen rajoittaminen aiheuttaakin jo vähän närästystä. Tietenkin kaduilla juoksevat ihmiset voivat olla esim. pelastustyöntekijöiden tiellä, mutta lähtökohtaisesti ihmisen kieltäminen tallaamasta siellä missä sielu sietää on tuulahdusta fasismista.


    Närästys muuttuukin jo todelliseksi yökötykseksi, kun laki myös sallii eläkkeiden ja palkkojen jäädyttämisen. Tuulahdus onkin jo kohtuullinen puhuri. Mikä on valtiovallan oikeutus jäädyttää toisen rahat ja käyttää käytännössä orjatyövoimaa?


    Valtio ei voi olla kansalaisiansa tärkeämpi. Muuten se näyttää siltä, tuntuu siltä ja tuoksuu siltä. Fasismilta.